És la que no sap veure la plenitud incondicionada al cor de tot el que existeix.

És una consciència prima, volàtil, sense fonament, que mira sempre enfora per veure d'on bufa el vent i arrecerar-se a l'ombra del poder polític, financer i ideològic.

La vella consciència veu les persones, les coses, les situacions només a través de les aparences externes, i es deixa seduir per les quantitats, per les majories, pel poder, pels guanys.

No té la capacitat d'anar més enllà de les aparences i restar fidel al cor, a la plenitud de tot el que és.

La vella consciència no sap veure la integritat de la nació més enllà de l'onada d'individus que ara hi ha. I redueix el seu discurs als interessos individuals o de classe.

Les lluites intestines, les traïcions, els enganys, les manipulacions i el protagonisme buit la caracteritzen.

És la consciència del tants caps tants barrets. Tendeix a dividir i separar. No pot anar més enllà d'amuntegar persones i interessos per a objectius que li semblen titànics, impotent per a unir voluntats sota la Visió comuna de plenitud nacional.

Atia la confusió i justifica el caos.

Arrodoneix a la baixa. Sense esma per tibar enlaire i mostrar les infinites capacitats de la nació.

Sura a les aigües superficials de les idees i dels fets, sense esma per a capbussar-se als corrents profunds on es generen els moviments superficials.

La vella consciència és el titella de la història, amollant-se a la dansa que toca ballar.

La vella consciència a casa nostra ha estat profundament afaiçonada per la colonització, i gira sempre la mirada cap a Espanya en un esforç patètic d'omplir el forat que el menyspreu, la repressió i la supressió de la catalanitat han generat.

És una consciència poruga, feble, que neda entre dues aigües. Es guarneix amb paraules i idees sovint manllevades, però és gasiva amb fets clars. Es un continu voler i doldre, que es reflecteix en l'ambigüitat i les actituds toves que la defineixen.

Aquesta consciència i les obres que engendra poden omplir de contingut i dignitat la independència de Catalunya?