La nació catalana està corcada fins al moll de l'os.

Fa sis segles que els estats castellà i francès van començar la guerra contra la nació catalana.

En aquesta guerra s'han assassinat sistemàticament, segle rere segle, els nostres millors homes, líders fidels a la nació (els defensors de la terra), presidents elegits democràticament (Lluís Companys), s'han condemnat a l'exili milers i milers de catalans, s'han apropiat de la nostra història i els nostres béns, ens han sotmés a la violència tant física com legal, ens han rebolcat en el menyspreu i la humilició, han corromput la nació amb la mentida institucionalitzada.

Sis segles d'estratègia colonitzadora han transformat Catalunya en un escarni. El territori esquarterat i malejat, la llengua en avançat procés de decadència i substitució, l'economia arruïnada, el caràcter anorreat, la vida espiritual i simbòlica de la nació, negada.

Tots els greus problemes en què està immersa Catalunya, l'econòmic, el cultural, el lingüístic, el demogràfic, el polític.... són l'epidermis, els símptomes inevitables del mal profund que podreix la nostra pàtria: la colonització.

En aquest procés hi ha hagut un element clau que ha frenat la possibilitat d'esbotzar la submissió: la collaboració amb els colonitzadors per a mantenir aquesta situació anòmala, d'homes catalans, significatius i de poder, que personifiquen la vella consciència.

Aquesta vella consciència, en justificar la situació, ha donat carta blanca als colonitzadors, ja installats ara, al cor de la nació, per acabar l'assimilació i destrucció nacional, i s'erigeix com un autèntic impediment ja no només per a la consecució de la independència, sinó també, i molt especialment, per a la regeneració nacional.

La garantia d'un canvi real i profund que retorni a la nació catalana el seu lloc i la seva plenitud, exigeix:

  1. Posar en evidència de manera objectiva el procés colonitzador en què estem immersos.

  2. desenmascarar-ne els reponsables i els collaboracionistes(tant per acció com per omissió)

  3. fer emergir la consciència d'integritat i plenitud nacional que rau colgada sota tantes capes de claudicacions.

Garantir l'assoliment d'aquests objectius demana un procés i un instrument que estigui per sobre del poder polític i que retorni al poble català la responsabilitat al si de la nació.

Una responsabilitat que fornirà al nostre poble el poder per espolsar-se la ignominia vergonyosa a què l'han condemnat, per posar-se dret i tot mirant honestament la nostra història, verbalitzar cada un dels greuges rebuts i posar nom a tots i cada un dels seus responsables.

Els objectius del procés que s'enceta amb aquesta iniciativa, i que culminarà amb el judici als estats espanyol i francès, institucions i particulars implicats en el genocidi físic, històric, cultural i lingüístic contra la nació catalana és:

  1. Restablir la veritat històrica que ens ha estat negada, trasvestida i befada.

  2. Posar en evidència la illegitimitat del marc institucional que ens governa, malgrat la formalitat democràtica amb què s'embolcalla.

  3. Integrar la nostra ombra collectiva, totes aquelles ferides i aquells trets del caràcter nacional a què havíem renunciat com a resposta d'adaptació a aquesta situació de submissió.

  4. Treure de la vida pública nacional tots aquells que des de llocs de poder han estat implicats, per acció o per omissió, en la destrucció nacional, l'objectiu lògic i inevitable de la colonització.

  5. Deixar el pas net perquè la nostra nació pugui, guarides totes les ferides, ocupar amb plenitud, el lloc que li pertoca al concert de les nacions lliures del món.

Aquest és, doncs, un judici a favor de Catalunya. Un judici que finiquitarà la submissió en què vivim, ens rescabalarà del greuge històric que hem patit i permetrà l'emergència d'una nova consciència de dignitat, fidelitat i integritat al servei de Catalunya.

Una nova consciència que, bategant amb l'esperit de la nació, garantirà la regeneració de la pàtria i el tremp de l'imminent estat català.

Els estats espanyol i francès van començar una guerra illegítima, que s'ha convertit en un genocidi secular, ignorat i permés per la comunitat internacional. Però, el poble català l'acabarà, portant-los a judici davant del món sencer.

I girarem full, definitivament a la història